Entree Station Overvecht

[English below]
Het oorspronkelijke ontwerp van station Overvecht, stamt uit 1995.  Het is een expliciet ontwerp vanwege de kleuren en uítstekende elementen. Het station raakte echter snel in verval. De kiosk kwam leeg te staan en de trap brokkelde door toedoen van betonrot langzaam af.
HIK-Ontwerpers heeft voor deze ‘entree naar de wijk’  een nieuw ontwerp gemaakt. Door meer groen, een heuse glijbaan, verschillende zitgelegenheden  en een groot deel van te trap te vervangen door lagen van plantvakken. Heeft het station een totaal andere uitstraling gekregen. Waar het vervallen station eerst als onveilig werd ervaren is het nu een ruimte geworden waar je in kan verblijven. Een prachtige plek om te lunchen of te vertoeven.
Artikel Stationstrap AD 7 mei 2011
Opdrachtgever: NS Poort/ Prorail
Ontwerp:  HIK Ontwerpers
Realisatie: Hemubo Betontechniek
Locatie: Utrecht
Status:2011 Uitgevoerd
Source: The Huffingtonpost

Dutch train passengers running late to their appointments have a quicker option for getting across Overvecht Station – and that option isn’t a new flight of stairs or an elevator.

Design firm HIK Ontwerpers recently installed a slide in the newly renovated station on the Utrecht-Kampen railway to add a little fun to the everyday lives of commuters. Officially called a “transfer accelerator,” the slide was installed in this underutilized area as part of HIK Ontwerpers ongoing urban installations series.

Past installations in Utrecht include illuminated poetry light plates, an outdoor public kitchen and a cheeky little car filled with astroturf called “Rent-a-park.

6 Responses to “Entree Station Overvecht”

  1. […] way to get into the station. I love the official name of this thing — they call it a “transfer accelerator“. We need these at some of the deeper subway stations in NYC! The Pop-Up City has a video if […]

  2. […] spice up your commute?  Take a (significant) detour through Overvecht Station and give this a go.    (Via A Cup of […]

  3. Rik schreef:

    Leuke realisatie in navolging van het welbekende ‘Fast Lane’ concept uit 2009:
    http://www.youtube.com/watch?v=W4o0ZVeixYU

  4. […] Overvecht station. Not only is it way more appealing, but it’s also a bit quicker. Designed byHIK Ontwerpers as part of the station’s redevelopment project, the slide is just one of the many additions […]

  5. […] slide that lets commuters skip the stairs and experience a thrill we all loved as kids. Designed by HIK Ontwerpers, the slide and the rest of the station revamp are already making taking the train a more […]

  6. […] a subway station in Utrecht, the Netherlands, the design firm HIK Ontwerpers has helped craft this perfectly timeless playground piece to give the aging station some new […]